tweets

meer tweets

actueel

Onthulling nieuwe GreenArtSpot nadert

30 mei 2016

Nog 4 weken en dan is het zover! Tijdens de kunstexpeditie Into Nature wordt de nieuwe GreenArtSpot van Natuurkunst Drenthe onthult. Van 2 juli t/m 18 september kun je ‘ Natuurlijk kunstmatig’ bewonderen tijdens de kunstexpeditie Into Nature.

Het werk van Rainer Gross volgt de bewegingen van de natuur. Zijn monumentale installaties van hout gaan altijd een dialoog aan met de omgeving. Gross bracht in augustus vorig jaar een bezoek aan Okkenveen om zich te oriënteren.

“ Wat is nou ‘ natuur’? Is er nog natuur op de wereld dat niet door menselijk ingrijpen is veranderd? Moeten we een onderscheid maken tussen (echte?) ‘ natuurlijke’ natuur en (kunstmatige?) ‘mens gemaakte’ natuur of natuur die blijft bestaan ondanks menselijke tussenkomst? Is ‘ mens gemaakte’ natuur uiteindelijk niet ook natuurlijk? Iedereen is immers een deel van de natuur en onderworpen aan de eeuwige cyclus van het leven. Uit deze gedachtegang is het idee voor ‘ Natuurlijk kunstmatig’ ontstaan.

Het kunstwerk zal een driedimensionale ervaring bieden en creëert een tegenwicht voor zijn natuurlijke omgeving. Tegelijkertijd, bij wijze van vereniging, kan het doen herinneren aan het precaire evenwicht van de natuur, de universele cyclus van het leven en de vergankelijkheid van de menselijke ingrepen. Dit werk gaat ook over de tijd en de beleving van de ruimte, over illusies en de relativiteit van grootte.

Het werk zal fungeren als een grootschalig ruimtelijke sculptuur die bezoekers een directe visuele, ruimtelijke en tactiele ervaring biedt. Door het aanbieden van steeds wisselende perspectieven, nodigt ‘ Natuurlijk kunstmatig’ de toeschouwer uit om op een andere manier te kijken naar de perceptie van zijn of haar milieu, van de ruimte, van schalen en volumes.

Expositie 10 jaar Natuurkunst Drenthe 2005 – 2015

15 oktober 2015

Stichting Natuurkunst Drenthe heeft als voornaamste doel kunst, cultuur, natuur en landschap binnen de Provincie Drenthe te verbinden in kunstprojecten en natuurkunstroutes.

Natuurkunst Drenthe is in 2005 gestart met het maken van natuurkunstroutes en heeft in een periode van zeven jaar (tot en met 2011) met 51 kunstenaars uit binnen- en buitenland objecten en projecten gerealiseerd in de bossen van Schoonoord. Naast deze thematische kunst- en natuurwandelingen is de stichting in 2008 gestart met het vijfjarige project Dorpsgezichten. Beelden uit de kunst- en natuurwandelingen werden herplaatst of opnieuw gemaakt en kregen een bestemming op zichtlocaties in verschillende dorpen van de gemeente Coevorden (zestien natuurkunst beelden in acht Drentse dorpen van de Gemeente Coevorden).

Vanaf 2013 werkt Natuurkunst Drenthe aan grotere blijvende kunstprojecten in het landschap van Drenthe. Dit resulteert in zogenaamde GreenArtSpots: projecten die een verbinding maken tussen landschap, natuur en kunst. De eerste GreenArtSpot is in 2014 gerealiseerd nabij Dalen: GreenArtSpot Driftplein van kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam.

Expositie in Buyten
Stichting Natuurkunst Drenthe organiseert de expositie ’10 jaar Natuurkunst Drenthe 2005 - 2015’ in de locatie Buyten. Aan de rand van de bossen Sleenerzand, waar in het verleden de natuurkunst routes plaatsvonden. De expositie bestaat uit beeldmateriaal van de afgelopen 10 jaar. Dat betekent terugblikken op de Natuurkunstroutes van Schoonoord, Dorpsgezichten en de GreenArtSpot Dalen. Maar ook vooruit kijken naar nieuwe projecten.

Drie middagen is de expositie te bezichtigen:

 

 

Eerste voorbereidingen Drentse Biënnale 2016 - IntoNature #1

5 oktober 2015

Natuurkunst Drenthe gaat nieuwe GreenArtSpot realiseren.

Met Natuurkunst Drenthe zijn we gestart met het voorbereiden van een nieuwe GreenArtSpot in Drenthe. Na ‘Driftplein’ van kunstenaarsgroep Observatorium in Dalen wordt dit de tweede. Volgend jaar staat er een grootse beeldende kunstmanifestatie in Drenthe gepland. Meerdere organisaties uit Drenthe (o.a. Drents Museum, CBK Drenthe, De Buitenplaats, KIK) werken hierin samen om er iets bijzonders van te maken onder de titel ‘IntoNature #1’. In het buitengebied van de Drentse Aa krijgt Natuurkunst Drenthe de kans om één van de tien buitenkunst projecten te realiseren. Daar maken we graag gebruik van. Een prachtige locatie aan de meanderende Drentse Aa en een zogenaamde belvedère bieden uitdaging voldoende voor de door ons geselecteerde Belgisch-Duitse kunstenaar Rainer Gross.

Jan Kroes bouwt nu kunstwerk in Londen

4 augustus 2014

Enkele maanden na het opleveren van het kunstwerk GreenArtSpot Driftplein in Dalen vertrekt bouwer Jan Kroes uit Zweeloo nu naar Londen. Kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam was zo tevreden over de 'Dalense' samenwerking voor Natuurkunst Drenthe dat ze vaker met jan willen samenwerken.

Het Londense project wordt op dit moment in Zweeloo voorbereid, samen met zijn zoon en drie Londense studenten - straks wordt het opgebouwd in Londen zelf in het Olympic Park.

 

Artikel uit Zweeloo Digitaal:

Jan Kroes uit Zweeloo zet een kunstwerk neer in Londen

In het Queen Elisabeth Olympic Park om precies te zijn. Dit park was de hoofdlocatie van de Olympische Zomerspelen 2012 en wordt nu omgevormd tot een van de grootste stadsparken in Europa. Ruud Reutelingsperger van de kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam benaderde Jan Kroes voor de uitvoering van een kunstproject in dit park in Londen. Het Observatorium deed het ontwerp en de Houtzagerij & Bouwbedrijf van Jan Kroes uit Zweeloo voert dit project uit.

Het park wordt “teruggegeven” aan de Londenaren en om die reden wordt er restauratie werk uitgevoerd in het park, zoals bijvoorbeeld de renovatie van de sluis. Op die plek, bij de sluis, komt het kunstwerk te staan dat Jan maakt, volgens het ontwerp van het Observatorium, in opdracht van een Engelse stichting die erfgoed (kanalen en bruggen) in stand houdt. Jan Kroes maakt het kunstwerk samen met zijn zoon Jelle-Jan en een drietal Engelse studenten. Dat kost hen twee weken fulltime werk, hier in Zweeloo, waarna begin september het kunstwerk, gedemonteerd, per vrachtwagen naar Londen wordt gebracht en door Jan en zijn mannen in het park weer in elkaar wordt gezet.

Ruud Reutelingsperger van het Observatorium werkte al eerder samen met Jan Kroes in de uitvoering van een kunstwerk in Dalen dat tot stand kwam in opdracht van de Stichting Natuurkunst Drenthe, de GreenArtSpot “Driftplein”. De oplevering daarvan is heel recent, 5 juni dit jaar. Ook voor Dalen heeft de kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam het ontwerp geleverd en uitgevoerd in samenwerking met Jan Kroes. En nu werken zij dan alweer opnieuw samen, in Londen nog wel!

Jelle-Jan Kroes, de zoon van Jan en Lammy Kroes, vindt dit een mooi project om ervaring op te doen. Hij studeerde bouwkunde in Groningen en gaat beginnen aan een twee-jarige masters’ opleiding constructie management in Enschede.  En dan is er, zoals gezegd, het Engelse deel van de equipe, Darrin Roberts (24), Tim Handley (27) en Will Elworthy (29). Zij logeren in Zweeloo en werken hier 2 weken mee aan de bouw van het kunstwerk. Drie wat oudere studenten die kozen voor een opleiding timmeren en meubelmaken omdat zij niet gelukkig waren met hun werk. Will, bijvoorbeeld, studeerde af aan de filmacademie, werkte voor de televisie maar zag er voor hem zelf in deze business geen toekomst. De andere twee Engelse mannen hebben hetzelfde, zij wilden iets met hun handen doen en er is voor dit soort werk, houtbewerking en restauratie, werk genoeg. Om die reden kozen zij voor een nieuwe studie en doen zij nu aan het eind van het eerste jaar een stage, in Nederland. Nog maar net aangekomen zijn ze al lovend over Zweeloo, vinden het heerlijk om hier buiten te werken. En dat het klikt met de familie Kroes is te zien, er wordt veel gelachen en ze begrijpen elkaar prima zo te zien.

Het kunstwerk gaat op 8 september per vrachtwagen naar Londen en wordt daar opgebouwd  bij de sluis. Het wordt 9 meter hoog, een strakke en moderne verbeelding van een sluiswachtershuisje. Voor het bedrijf van Jan Kroes’ houtzagerij en bouwbedrijf, is dit weer een bijzonder project, al is hij hier zelf heel bescheiden over en lijkt hij er zijn hand niet voor om te draaien. Maar dat zelfvertrouwen doet niets af aan de prestatie, een kunstwerk opleveren in hartje Londen. Veel succes! 

Onthulling GreenArtSpot Driftplein, Dalen

1 juni 2014

De afgelopen maanden is in het landelijke gebied tussen het dorp Dalen en het park de Huttenheugte en Plopsaland het kunstwerk Driftplein verrezen. In opdracht van Natuurkunst Drenthe heeft de Kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam de eerste GreenArtSpot in Drenthe gerealiseerd.
 
Donderdag 5 juni a.s. om 16.00 uur wordt het kunstproject officieel onthuld. Mevrouw Annabelle Birnie, directeur van het Drents Museum, geeft daarbij een korte reflectie op ‘Kunst in het Drentse landschap. Daarna gaan de kunstenaars, stichting Natuurkunst Drenthe en andere partners als Gemeente Coevorden en Provincie Drenthe het Driftplein gezamenlijk onthullen.
 
GreenArtSpot Driftplein
Driftplein is een sculptuur op een knooppunt. Drie driehoekige geraamtes van imaginaire gebouwen omsluiten een driehoekige ruimte, die de illusie van een pleintje biedt en allerhande zit- en observatie­mogelijkheden. De drie skeletten, uitgevoerd in eikenhout, staal en beton, symboliseren drie Drentse typologieën van bebouwing, die men in de omgeving aantreft: hallenhuisboerderij, vakantiewoning en industriehal (voor industrie én voor recreatie).
Het thema ‘van klein agrarisch naar groot agrarisch en van klein toerisme naar groot toerisme’ is duidelijk afleesbaar in de vorm en vormgrootte van de geraamtes. Telkens twee zijden van een 
geraamte vormen één facade van de respectievelijke typologie, geleed met deuren en vensters in de muur; de derde zijde is geheel open. Je ziet het gebouw in het beeld, maar ook het landschap in een kader.
 
GreenArtSpots
Onder de naam GreenArtSpots richt Natuurkunst Drenthe zich de komende jaren op het ontwikkelen van nieuwe grootschalige kunstprojecten in de land­schappelijke omgeving van de provincie Drenthe. De stichting stelt zich als doel kunstprojecten te ontwikkelen die kunst, cultuur, natuur en landschap verbinden op verschillende locaties in de provincie.
GreenArtSpots zijn kunstprojecten die zich laten in­spireren door de locatie en omgeving en/of er een dialoog mee aangaan. Dat kan een ingreep in het landschap zijn, een toevoeging of verwijdering van onderdelen. Het doet iets met de cultuurwaarden van de locatie (van het heden, de toekomst of de historie), versterkt dit of staat er juist mee in contrast. De kunstenaar is vrij om zijn of haar eigen invals­hoeken te kiezen waarbij ook de sociale, culturele, economische of politieke context van de locatie mee kunnen spelen. GreenArtSpots laat je door de kunst­projecten anders naar de omgeving kijken.
 
Observatorium
Observatorium staat voor een samenwerkingsverband van drie kunstenaars; Geert van de Camp, Andre Dekker en Ruud Reutelingsperger. Sinds 1997 wijden zij zich aan de verbindingen tussen kunst, landschap en maatschappij.
Zij willen sculptuur maken, die als een gemeenschap­pelijk goed aanvaard worden, die voor genius loci zorgt en die gebruikt wordt. Geluidswallen, stadsparken, gevangenissen, kolenbergen, stations, nieuw­bouwwijken, snelwegen en industrieel erfgoed maken deel uit van het werkterrein van Observatorium.
 
Natuurkunst Drenthe
Stichting Natuurkunst Drenthe heeft als voornaamste doel kunst, cultuur, natuur en landschap binnen de Provincie Drenthe te verbinden in kunstprojecten en natuurkunstroutes.
 
Onthulling GreenArtSpot Dalen
Donderdag 5 juni 2014.
16.00 uur
Drift, Dalen
52°41'13.2"N 6°46'18.2"E
 
Het programma is als volgt:
16.00 uur - Ontvangst op locatie
16.10 uur - Welkom door de heer Dick Lubbersen (voorzitter Stichting Natuurkunst Drenthe)
16.20 uur - Toelichting op het kunstwerk door de heer Ruud Reutelingsperger (Kunstenaarsgroep Observatorium)
16.30 uur - Reflectie op ‘kunst binnen en kunst buiten’ door mevrouw Annabelle Birnie  (Directeur Drents Museum)
16.40 uur - Gezamenlijke openingshandeling en presentatie boekwerkje.
Aansluitend tijd om van gedachten te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje.
 
Het kunstproject is uitgevoerd door Houtzagerij en bouwbedrijf Zweeloo i.s.m. Kuipers Laswerk.
 
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Coevorden, Provincie Drenthe, Rabobank Emmen-Coevorden – stimuleringsfonds en Dorpsbelangen Dalen
 
  

Klik hier voor: Uitnodiging onthulling GreenArtSpot Driftplein

GreenArtSpot Dalen nadert voltooiing

28 april 2014

Vooraankondiging
Opening|Onthulling Driftplein - Kunstenaarsgroep Observatorium

U bent van harte welkom om de officiële onthulling/opening van het landart kunstwerk GreenArtSpot Dalen bij te wonen.
Dit landschapskunstwerk ‘Driftplein’ van de kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam nadert op dit moment de voltooiing van de bouwwerkzaamheden. Het is zeer de moeite waard om het Driftplein te komen bekijken en beleven.

Deze vooraankondiging is om de datum en het tijdstip al vast in uw agenda te noteren.

Donderdag 5 juni 2014
16.00 uur
Locatie Drift – tussen Dalen en de Huttenheugte

Namens Stichting Natuurkunst Drenthe

ouder