Kettingzaag

Desiree de Baar - Nederland

In mijn werk zoek ik op een subtiele manier naar een esthetische vervreemding. Wat je ziet is herkenbaar, maar ook niet direct thuis te brengen. Het gaat over goed kijken. Mijn installaties bestaan vaak uit gebreide architectuur, reconstructies van werkelijk bestaande ruimtes. Met oog voor de poëtische kracht van functionele details reconstrueer ik ruimtes. Dit doe ik vanuit een fascinatie voor architectuur en functionele betekenissen van plekken of ruimtes. In klein werk kopieer ik, metend en breiend, voorwerpen uit de ‘mannenwereld’. Door het gebruik van gebreide wol wordt de gangbare perceptie vaak op zijn kop gezet. Het proces van het maken speelt een belangrijke rol: het observeren, meten, vastleggen en omrekenen naar breipatronen. Het past bij een gedetailleerde waarneming van de omgeving.

http://www.desireedebaar.nl/pages/home.php?lang=EN

De fluorroze stippen, met verf gespoten op de stammen van bomen zijn fascinerend. Ze detoneren met de omgeving en vormen interessante patronen. De markering is het resultaat van een selectieproces: blijven of gaan. Het refereert aan het stellen van grenzen. 
De kunstenaar benut de esthetische kwaliteit van de roze stippen en maakt alle gemarkeerde bomen onderdeel van haar werk. Fluorroze kettingzagen, hangend in de lucht completeren dit beeld. De zagen zijn gemaakt van gebreide wol. Ze zijn onschadelijk gemaakt en hangen als stille sculpturen. De kettingzagen hebben hun functie verloren, maar de verbinding met de gemarkeerde bomen des te groter. Vanuit de zagen breidt het werk zich uit als een netwerk door het bos. De perceptie van de bezoeker wordt gescherpt; de gemarkeerde bomen vallen doorheen het hele bos op.