Dorpsgezichten is een initiatief van Stichting Natuurkunst Drenthe. Vanuit de natuurkunstroutes is het idee ontstaan om beelden uit de verschillende jaargangen een plek te geven in acht karakteristieke Coevordense Drentse dorpen. 

In de periode van 2009 tot en met 2012 zijn er in totaal zestien natuurkunstwerken verrezen, ontworpen en gemaakt door zestien verschillende (inter-)nationale kunstenaars. Veelal staan de kunstwerken op markante plaatsen in het dorp en zijn in een fiets- autoroute opgenomen. De dorpen zijn: Schoonoord, Wezuperbrug, Wezup, Zweeloo, Aalden, Meppen, Gees en Oosterhesselen.

Onder grote belangstelling heeft koningin Beatrix de eerste zeven kunstwerken tijdens de eerste fase van dit project bezocht. Ze was zeer enthousiast over wat ze zag: "Het is verbazingwekkend hoe goed deze fraaie kunstwerken in de omgeving passen." 

De ongeveer 60 km lange route brengt u langs romantische brinken, eeuwenoude eiken, moderne woonwijkjes, weilanden, akkers en het spiegelende water van het Oranjekanaal. De route toont in kort bestek alle landschappen die Drenthe rijk is. 

 Helaas is door vernielingen en ‘de tand des tijds’ de route Dorpsgezichten niet meer compleet. In Aalden is het kunstwerk Het Gebint door vernieling verwijderd, Bullders in Meppen is uit veiligheidsoverweging weggehaald en Flying Rocks is door vernieling en diefstal van een van de propellers in opslag geplaatst. Deze laatste hopen we terug te plaatsen wanneer er voldoende financiële middelen voor herstel zijn.